vineri, 7 august 2009

Aproape trei mii de candidaţi pe un singur job

Numărul celor care aplică pe site-urile de profil a crescut de trei ori faţă de anul trecut, concomitent cu traficul, pentru care s-au înregistrat creşteri între 25% şi 195%, potrivit principalilor jucători de pe piaţa de recrutare online.

Cel mai vizitat site din domeniu, eJobs.ro, a fost accesat în luna iulie de 1,8 milioane de persoane, cu 80% mai multe decât în luna similară din 2008, potrivit sati.ro. De asemenea, traficul lunar al site-ului locuridemunca.ro aproape s-a triplat faţă de iulie 2008.

Potrivit Laurei Chilom, HR consultant la eJobs.ro, interesul pentru angajare a fost generat de efectele politicilor anticriză, în urma cărora angajaţii care au fost disponibilizaţi au trecut în grupul candidaţilor. “La fel s-a întâmplat şi cu cei cărora le-a fost diminuat salariul sau cu aceia care nu se mai simt la fel de siguri pe postul pe care îl ocupă în acest moment - şi-au orientat interesul pentru un alt loc de muncă”, a precizat Chilom.

Asaltul celor interesaţi de un loc de muncă este reflectat şi de majorarea semnificativă a volumului de aplicaţii. Site-ul specializat BestJobs.ro a atras în luna iulie de aproape trei ori mai multe aplicaţii decât în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, numărul de CV-uri ­nou-create în perioada ianuarie-iunie este cu aproximativ 30% mai mare faţă de 2008, potrivit reprezentanţilor site-ului. În cazul eJobs.ro, site ce are în portofoliu o ofertă de peste 11.000 de locuri de muncă, numărul utilizatorilor înscrişi (CV-uri înregistrate) în prima jumătate a anului în curs a evoluat cu aproximativ 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Majorarea cererii, în condiţiile unei oferte mai mici sau similare celei de anul trecut, este completată de creşterea numărului de aplicanţi pentru un singur job.

Carmen Hădărău, specialist marke­ting în cadrul BestJobs.ro, spune că numărul de aplicaţii pentru un singur job a crescut în iulie cu 404% comparativ cu iulie 2008.

La rândul lor, cei de la eJobs.ro raportează aproximativ 60-70% mai multe aplicaţii pentru un singur job, pentru domenii ca vânzări, inginerie, IT, marketing, customer/client service şi administraţie/secretariat.

Se ajunge astfel, potrivit Laurei Chilom, şi la peste 1.000 de aplicaţii pe job.

Pentru un post de reprezentat medical, de exemplu, s-au înscris peste 2.800 de doritori. În aceste condiţii, spune Mariana Frîncu, project manager la myjob.ro, angajatorii primesc mai multe aplicaţii decât au nevoie.

“Nu ştiu câţi dintre ei citesc acum toate aplicaţiile. Sunt situaţii când angajează în prima săptămână de la postarea anunţului. Puterea de negociere este acum la angajator”, a explicat Mariana Frîncu. Pentru joburile din vânzări, aflate în topul aplicaţiilor pe myjob.ro, numărul de CV-uri trimise în iulie s-a ridicat la 60.476, aproape dublu faþã de cele 37.568 de aplicaþii din luna similarã a anului trecut. O situaþie similarã s-a înregistrat şi în cazul joburilor din domeniul servicii clienţi, unde numărul aplicanţilor a crescut de la 27.052 în iulie 2008 la 45.954 în prezent. De asemenea, potrivit reprezentanţilor myjob.ro, candidaţii au devenit mai activi, ritmul de actualizare a CV-urilor crescând cu 50% faţă de anul trecut.

Potrivit specialiştilor, oferta nu mai este la fel de generoasă precum cea din 2008. Laura Chilom spune că sunt domenii ca imobiliare, construcţii, bănci, finanţe-contabilitate sau auto unde numărul anunţurilor publicitare a scăzut masiv, cu peste 50%. Pe de altă parte, în vânzări, IT, inginerie, se poate observa un echilibru între cerere şi ofertă. “Raportat la 2008, publicarea de anunţuri vacante nu a păstrat anul acesta linia ascendentă a anului trecut, numărul joburilor înregistrate pe site reflectând nevoile stricte ale angajatorilor, aflaţi sub influenţa recesiunii şi a bugetelor reduse pentru recrutare”, a explicat Carmen Hădărău. La rândul lor, reprezentanţii myjob.ro vorbesc despre diminuarea ofertei de joburi cu 30% comparativ cu 2008. Reprezentanţii site-urilor de profil susţin că interesul crescut se va menţine, întrucât există candidaţi care vor aştepta trecerea crizei pentru a căuta un nou job.

0 comentarii: